pondělí 20. října 2008

DEN STROMŮ


Historie
Nápad slavit Den stromů vznikl už v předminulém století ve Spojených státech, konkrétně v Nebrasce. Ten, kdo dnes navštíví americký stát Nebraska, neuvěří, že tato krajina byla před přibližně 150 lety popisována jako krajina 'bez stromů'. Když sem ovšem přišli první osadníci kolem poloviny 19. století, našli skutečně jenom sporou vegetaci. Jeden z nich, J. Sterling Morton, původem z Detroitu, se s tímto stavem nechtěl smířit. Začal, podporován svojí ženou, pěstovat v okolí svého domu stromy, keře a květiny.
Morton nebyl ale zahradník, ale novinář a vydavatel prvních novin v Nebrasce. Toto médium také využil k tomu, aby své spoluobčany vyzval k následování svého příkladu, pěstování stromů. Předvedl před jejich zraky, že stromy a keře zastavují větrem způsobovanou erozi a poskytují ochranu před pálícím sluncem. Morton dovedl přesvědčit své čtenáře nejenom o potřebnosti pěstovat stromy, ale povedlo se mu také přenést na ně své nadšení. Zrodil se 'tree-planting holiday - the Arbor Day' - Den stromů. Dne 10. dubna 1872, v první celostátní 'Arbor Day' byl v Nebrasce zasazen více než jeden milion stromů. K tomuto velkému úspěchu přispěli jednotlivci, stejně jako spolky a veřejné instituce. O dva roky později, v roce 1874 vyhlásil guvernér Nebrasky, Robert W. Furnas, první oficiální 'Arbor Day', který byl slaven 22. dubna, v den narozenin J. Sterlinga Mortona. Dnes je poslední pátek v dubnu v USA oficiálním 'Arbor Day', svátkem všech stromů.

Myšlenka oslav Dne stromů se rychle rozšířila z Nebrasky po celých Spojených státech a později i na další kontinenty. Datum oslav Dne stromů je různé. Liší se podle klimatických podmínek a toho, kdy je možné stromy vysazovat. Dne 27. listopadu 1951 přijala FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů následující usnesení: 'Konference shledala jako potřebné, aby si všichni lidé uvědomovali jak estetickou a psychologickou, tak i hospodářskou hodnotu lesa, a proto se doporučuje, aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromu, a to v době, kdy se to za lokálních podmínek zdá být příhodné.'
Převzato ze stránek: http://www.nadacepartnerstvi.cz/p-12660&exp=male240

Žádné komentáře: